Case Study
COMPANY MAJOR PROBLEM

Adakah Anda Hadapi Masalah-Masalah Ini?

Dah Cuba Bermacam-Macam Cara Tapi Hidup Tetap Susah?

Ramai usahawan berfikir hanya perniagaan besar yang memerlukan perisian perakaunan. Namun persepsi dan pemikiran itu tidak tepat kerana perniagaan kecil mahupun besar, perakaunan merupakan perkara asas kepada semua jenis perniagaan. Tanpa perakaunan, kita tidak tahu adakah perniagaan kita memperolehi keuntungan atau tidak. Bagi membantu syarikat kecil atau Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), sistem akaun perniagaan telah dibangunkan. Sistem akaun ini adalah penting untuk mereka yang tidak ada pengetahuan mengenai perakaunan supaya dapat menghasilkan laporan kewangan dengan mudah dan cepat.

freefire pc

perakaunan manual

Perakaunan Manual, seperti namanya menandakan, adalah sistem perakaunan berasaskan kertas, di mana jurnal dan daftar buku, baucer, buku akaun digunakan untuk menyimpan, mengklasifikasikan dan menganalisis transaksi kewangan sesebuah organisasi. Ia sering digunakan oleh ahli perniagaan kecil, seperti pemilik tunggal, pemegang kedai, dan lain-lain untuk mengekalkan rekod transaksi perniagaan, kerana kos yang lebih rendah.

 

 

 

            Salah satu kelebihan sistem perakaunan manual adalah mudah diaksesnya. Ia juga dicirikan oleh kerahsiaan, yang menjadikan maklumat sensitif menggodam secara percuma. Walau bagaimanapun, akaun manual hanya boleh disediakan dengan betul jika akauntan mempunyai pengetahuan yang baik tentang pembukuan dan perakaunan. Selain itu, kesilapan manusia, seperti rakaman transaksi yang salah, peninggalan transaksi, transposisi angka dan sebagainya, mungkin berlaku semasa penyediaan akaun manual yang tidak boleh diabaikan.

perakaunan berkomputer

 

Perakaunan Berkomputer boleh dihuraikan sebagai sistem perakaunan yang menggunakan sistem komputer dan perisian perakaunan pra-pakej, disesuaikan atau disesuaikan, untuk menyimpan rekod transaksi kewangan dan menghasilkan penyata kewangan, untuk analisis.

Sistem Perakaunan Berkomputer bergantung pada konsep pangkalan data. Pangkalan data perakaunan dikekalkan secara sistematik, dengan antara muka aktif di mana program aplikasi perakaunan dan sistem pelaporan digunakan. Selain itu, ia memerlukan antara muka hadapan, pangkalan data belakang, pemprosesan pangkalan data dan sistem pelaporan untuk menyimpan data dalam aplikasi berasaskan pangkalan data. Merit perakaunan berkomputer bergantung pada kelajuan, ketepatan, kebolehpercayaan, kebolehlihatan, maklumat dan laporan terkini.

KEPENTINGAN SIMPAN KIRA-KIRA?

Objektif utama memulakan perniagaan adalah untuk mendapatkan keuntungan. Kebanyakan perniagaan baharu gagal dalam tempoh 3 tahun pertama beroperasi disebabkan oleh faktor pengurusan kewangan dan pengurusan akaun atau simpan kira-kira yang yang lemah.

“Berikan kami peluang untuk kami bantu anda menambah nilai kepada perniagaan anda”

– CEO A.S.A. MANAGEMENT AND TECHNOLOGY –

 

 

penting sangat ke akaun untuk syarikat?

Perakaunan amat penting bagi usahawan, peniaga dan juga syarikat. Tidak kiralah perniagaaan tersebut hanya kecil-kecilan ataupun besar. Dengan akaun sesebuah syarikat atau usahwan dapat mengetahui segala kewangan untung dan rugi dalam sebuah perniagaan. Sebahagian usahawan yang tidak merekodkan segala urus niaga hanya akan menganggarkan sahaja keuntungan atau rugi sesebuah perniagaan. Malah ada usahawan yang tidak tahu sama ada perniagaan mereka untung mahupun rugi.

 

 

 

apa itu PENGURUSAN KEWANGAN?

Berdasarkan asas pengurusan kewangan adalah bahawa kepentingan pengurusan kewangan bukan terhad ke atas pengurus kewangan sahaja, malah setiap individu dan dalam konteks perniagaan ia adalah tanggungjawab setiap jabatan atau fungsi pengurusan. Sebagai contoh bahagian operasi teknikal perlu mengetahui pengurusan kewangan bagi menguruskan keperluan kewangan pembelian alat kelengkapan, bahan mentah dan sumber manusia dengan mengambil kira jangkaan pendapatan yang akan diperolehi.

JADI APA TUNGGU LAGI?

Baixar Ativador Window 7 

Ativador Windows 10

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop
  ×

  Anda ingin berhubung dengan kami untuk mengetahui maklumat dengan lebih lanjut?

  Sila klik dibawah untuk direct chat ke Whatsapp atau terus hubungi kami di talian 017 - 407 5070

  × How can I help you?